joi, 4 iulie 2013

Ventilatie restaurante, fast-food-uri

Nimeni nu vrea ca apartamentul in care locuieste sau camera de hotel sa miroasa ca in restaurantul de dedesubt, sau ferestrele sa fie unse cu grasime de la evacuarea aerului din bucataria restaurantului.
Cui i-ar placea sa iasa dintr-un restaurant cu hainele mirosind a mancare? Din pacate, de cele mai multe ori asa se intampla, pentru ca nu sunt respectate anumite reguli pentru ca o instalatie de ventilatie sa functioneze la parametrii optimi sau pentru ca cei care detin astfel de localuri nu dau importanta acestui lucru.
Ventilatia intr-un restaurant, fast-food, sau orice spatiu unde se consuma mancare, detine un rol foarte important; fara ventilatie nu scapam de mirosurile si fumul de la bucatarie si s-ar crea un mare disconfort si un bun motiv de a nu mai reveni in acel loc.
Intr-un restaurant se diferentiaza trei zone si anume: incaperea unde se serveste masa ( restaurantul propriu-zis ), bucataria sau spatiul unde se prepara mancarea si grupurile sanitare. Toate aceste 3 zone trebuie tratate separat, fiecare cu cate un sistem de ventilatie.
Incepem cu ventilarea grupurilor sanitare, care ar trebui facuta intotdeauna in subpresiune, pentru a se impiedica raspindirea mirosurilor in incaperile alaturate. Pentru a afla debitul de aer necesar pentru evacuarea aerului viciat luam in calcul un nr de 12-15 schimburi aer/ora, fiind vorba de WC-uri publice. Aerul de compensatie poate patrunde prin neetanseitati, sau grile de transfer montate la partea inferioara a usii. Evacuarea aerului se poate face direct in exterior, cu ventilatoare montate pe perete sau pe canal, folosind grile de aspiratie si un ventilator centrifugal.
Urmeaza  apoi incaperea unde se serveste mancarea, un spatiu cu degajari importante de caldura de la oameni, mancare, iluminat, aparatura electronica. Aici sistemul de ventilatie trebuie gandit astfel incat sa elimine toate aceste degajari de caldura si totodata sa aduca un aport de aer proaspat, un lucru foarte important daca vrei sa te simti confortabil si sa ai un ambient placut. In functie de bugetul alocat si de confortul dorit, putem recomanda:
  1. Cel mai simplu sistem de ventilatie : evacuare aer viciat cu ventilatoare montate in peretele exterior ( acolo unde se poate ) sau pe canal si introducerea aerului proaspat prin grile de compensare;
  2. Pentru a adauga un minim de confort sistemului de mai sus, putem monta niste ventilatoare pentru introducerea aerulului proaspat care va fi filtrat si bineinteles in perioada de iarna, incalzit.
  3. Iar pentru un maxim de confort recomandam o centrala de tratare a aerului cu distributia aerului prin grile/anemostate
Mai jos aveti cateva exemple de cum ar putea arata acest spatiu, restaurantul propriu-zis, cu sistemul de ventilatie :




Sistem clasic cu instalatia de ventilatie "la vedere ". Distributia aerului se face prin anemostate (ca in imagine) sau grile montate direct pe tubulatura de ventilatie. Canalul de aer este rigid cu sectiune circulara sau rectangulara. Poate va ganditi ca designul din localul dvs nu se potriveste cu o astfel de instalatie. Dati frau liber imaginatiei si "mascati-o" cum doriti ( poate fi vopsita, decorata cu materiale textile, paie, flori, rigips sau ce va mai trece prin cap )





Sistem de ventilatie "ascuns" in tavanul fals. Dupa cum se vede si in imagine, gurile de introducere/evacuare aer au fost vopsite in culoarea plafonului, creind un aspect placut si elegant.






 Sistem de ventilatie intr-un stil avangardist care nu arata rau deloc. O idee foarte buna pentru restaurantele cu zone de fumatori separate, si nu numai. Evacuarea aerului viciat se face prin tuburi flexibile dispuse uniform si dimensionate pentru zona deservita.
Un aspect foarte important: trebuie sa introducem mai mult aer decat evacuam, astfel se creeaza suprapresiune in incapere si evitam aparitia unor curenti de aer nedoriti ( de ex. de la bucatarie ).
Fiecare restaurant are particularitatile lui si trebuie sa tinem cont de asta atunci cand calculam necesarul de aer proaspat si aer evacuat. Pentru calcule rapide putem folosi nr de schimburi orare si recomandam 10-15 schimburi aer/ora sau debitul de aer/persoana, 20-25 m3/h pentru nefumatori si 30-40 m3/h pentru fumatori.
Evitati sa achizitionati purificatoare de aer sau aparate de aer conditionat daca doriti un aer proaspat, curat si fara mirosuri. Acestea nu fac altceva decat sa recircule si sa filtreze aerul din incapere, si desi filtrele "se schimba" la perioade scurte de timp ( nu stiu zau cati o fac....), tot aer statut ramane. Poate ca fumul de tigara este eliminat, dar mirosul de tutun si mancare ramane pe materialele textile existente, pe mobilier sau pe haine.Nu vreau sa fac anti-reclama dar consider ca astfel de echipamente sunt potrivite in altfel de locatii, nicidecum in spatii aglomerate unde se serveste mancare.

Am lasat la urma ventilarea bucatariei sau spatiului special amenajat pentru prepararea mancarii, pentru ca are cel mai important rol in mentinerea unui climat curat in restaurant. De aceea voi prezenta separat instalatia de ventilatie pentru bucatariile industriale.                                                                                        

2 comentarii: