*
1. Prima metoda este cea a nr de schimburi orare sau a debitului de aer (m3/h) raportat la 1 m3 din volumul incaperii. Pentru restaurante aceasta valoare se alege intre 10-15 schimburi de aer/ora, iar pentru bucatarii profesionale 15-25 schimburi de aer/ora; se considera inaltimea medie a incaperii 4 m.
*
2.Alta metoda, putem
folosi valorile orientative ale debitului raportat la suprafata si destinatia
incaperii. Valorile de mai jos sunt exprimate in m3/h.m2:
-pizzerii, rotiserii – 80
-restaurante - 60
-cantine,cazinouri – 90
-bucatarii profesionale –
90
*
3. Dimensionarea hotelor
se poate face tinind cont de suprafata de apiratie A (m2) a acesteia si viteza in sectiunea de aspiratie a hotei v(m/s), dupa formula L = v x A x 3600 (m3/h)
Viteza recomandata se alege in functie de nr de deschideri ale hotei:
Viteza recomandata se alege in functie de nr de deschideri ale hotei:
- hote deschise pe 4 laturi ( insule ) – 0.9...1.1 m/s
- hote deschise pe 3 laturi – 0.7....0.9 m/s
- hote deschise pe 2 laturi - 0.5...0.7 m/s
-hote deschise pe 1 latura - 0.25...0.5 m/s
- hote deschise pe 2 laturi - 0.5...0.7 m/s
-hote deschise pe 1 latura - 0.25...0.5 m/s
*
4. Trebuie calculat de asemenea si nr filtrelor de grasime, pentru a evita cresterea pierderilor de presiune printr-o
dimensionarea incorecta. Acesta se calculeaza in functie de viteza optima de
trecere a aerului prin filtru, valoare care variaza de la filtru la filtru si
este data de producatori. Minimul necesar de filtre se calculeaza impartind
debitul de aer de evacuat la viteza optima prin filtru. Valoarea obtinuta se
imparte la suprafa filtrului ales si astfel aflam numarul minim de filtre pentru
indepartarea grasimii in procesul de evacuare aer. Spatiul ramas liber,
neocupat de filtre, se va acoperi cu folii de metal Se recomanda montarea
filtrelor la partea superioara a hotei.
*
5. Dimensionarea tubulaturii este la fel de importanta pentru realizarea unei instalatii eficiente si silentioase. Indiferent de tipul acesteia ( rectangulara sau circulara ), sectiunea canalului de aer se calculeaza, cunoscind debitul de aer (m3/h) si viteza aerului pe canal (m/s), cu formula :
S = L/v x 3600 (m2)
In functie de tipul de confort exista recomandari in ceea ce priveste viteza aerului pe canal:
- instalatii de confort ( ventilatie rezidentiala ) .......4-8 m/s
- instalatii industriale..................................................8-12 m/s
S = L/v x 3600 (m2)
In functie de tipul de confort exista recomandari in ceea ce priveste viteza aerului pe canal:
- instalatii de confort ( ventilatie rezidentiala ) .......4-8 m/s
- instalatii industriale..................................................8-12 m/s
La ultima formula merg niste paranteze S = L/ (v x 3600) (m2)
RăspundețiȘtergere