Pentru o functionare optima, ventilatia unei bucatarii trebuie sa indeplineasca atat functia de evacuare a aerului viciat, precum si cea de introducere a aerului proaspat, o echilibrare perfecta a acestora fiind rezultatul unor cerinte igienice deosebite.
Din ce este alcatuit un sistem de ventilatie pentru bucatarii industriale?
In primul rand hotele ce au rol de captare locala a mirosurilor,
vaporilor de grasime; in lipsa acestora, aspiratia aerului se poate face si prin canale de aer amplasate deasupra utilajelor de preparare a mancarii;
apoi sistemul de evacuare format din canalul de aer si ventilator....si bineinteles instalatia de introducere a aerului proaspat, filtrat (si incalzit in perioada de iarna, pentru a impiedica aparitia curentilor reci de aer ). Atat hotele cat si gurile de evacuare amplasate deasupra plitelor trebuie prevazute cu filtre de grasimi, ce se curata permanent. Se recomanda ( in special in zonele cu locuinte ), ca evacuarea aerului sa se faca vertical, deasupra acoperisului, iar in cazul bucatariilor mari cosul de evacuare sa depaseasca cu 5 m cea mai inalta constructie din apropiere.
Determinarea debitului de aer pentru ventilatarea bucatariilor se face in mai multe moduri, desigur cel mai rapid fiind calculul debitului de aer raportat la volumul incaperii si nr de schimburi de aer care in acest caz se alege intre 15-25 schimburi/ora. De asemenea se mai recurge si la calculul debitului de aer in functie de suprafata bucatariei. Gasiti aici detalii.
Insa cel mai important intr-o bucatarie profesionala este sistemul de ventilare locala, de la hote. Cele mai frecvent folosite sunt hotele de perete deschise pe 3 laturi, care se amplaseaza de regula deasupra surselor de degajare. Pentru o aspiratie cat mai eficienta se recomanda ca distanta dintre sursa si suprafata de aspiratie a hotei sa fie cat mai mica , iar perimetrul aspiratiei sa fie de 0,3-0,4 ori aceasta distanta.
Recomandari privind metode de calcul in functie de tipul de hota ales sau procesul de preparare al mancarii, gasiti aici.
Filtrele de grasime sunt o componenta importanta in evacuarea aerului viciat de la hote. Sistemele de
ventilare locala care nu au aceste filtre de grasime tind sa acumuleze depozite de grasime pe tubulatura si pe ventilator. Ca sa nu mai vorbim ca se poate isca rapid focul in intreaga instalatie, asta datorita efectului de cos ( horn ) creat de canalul vertical de evacuare. Cele mai bune filtre de grasime sunt cele din inox cu deflectoare, prin care se scurge grasimea intr-un colector. Acestea se curata foarte usor, iar montarea lor se face cu un unghi de cel putin 45 grade.
Ca si ventilatoare de extractie pentru hote profesionale, recomandam ventilatoarele marca SALDA, special gandite pentru sistemele de aspirare locala. Sunt facute sa functioneze la temperaturi inalte;
Gasiti mai multe informatii tehnice si preturi pe site-ul nostru www.newclima.ro
La final as dori sa fac cateva recomandari:
- nu folositi canale din zidarie, doar cele din tabla zincata sau aluminiu;
- canalele trebuie sa fie bine etansate pentru a evita curgerea grasimii sau a condensului;
- canalele orizontale sa aiba o usoara panta si sa fie prevazute cu stut de evacuare a condensului;
- in cazul surselor cu lungime mare este indicata hota multicompartimentala; in aceasta situatie, fiecare compartiment trebuie prevazut cu racord de evacuare;
- stutul de evacuare al hotei nu se face "dupa ureche", si acesta se calculeaza in functie de suprafata de aspiratie a hotei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu