miercuri, 31 iulie 2013

Ventilatoare pentru uscatoare lemn


Circulatia aerului intr-un uscator de lemn este foarte importanta pentru furnizarea caldurii de evaporare si indepartarea umezelii lemnului, precum si pentru mentinerea unor conditii constante in interiorul uscatorului. Debitul de aer dintre stivele de lemn este singurul raspunzator de transferul energiei termice, a caldurii, de la schimbatorul de caldura catre cherestea. Eficienta acestei operatii determina calitatea uscarii lemnului. Cu cat este mai mare si mai uniforma viteza aerului, cu atat este mai uniforma uscarea lemnului.
Un sistem de ventilatie bun ar trebui sa asigure o viteza de aprox 1.5-2 m/s. Aceste valori au fost inregistrate de-a lungul experimentelor de uscare si se refera la viteza aerului in incinta de uscare, din afara stivei de cherestea. In interiorul acesteia, viteza scade mult si depinde de distanta dintre scanduri, de lungime, de grosimea lemnului. Pentru o cat mai buna expunere a stivei de cherestea la curentii de aer, se recomanda schimbarea periodica a sensului de ventilare.
In gama de produse ELEKTROVENT gasim astfel de ventilatoare axiale, cu reversibilitate de sens 100%, special create pentru industria lemnului. Profilul special al elicelor impreuna cu carcasa in executie de" libera aspiratie" garanteaza o eficienta crescuta si obtinerea performantelor cu consum electric si nivel de zgomot redus.
Materialele din care sunt fabricate aceste ventilatoare pot fi foi de tabla vopsite cu pudra epoxy, inox sau aluminiu.
Motoarele electrice sunt facute sa lucreze in conditii extreme: temperaturi inalte, umiditate relativa ridicata, prezenta vaporilor corozivi si inversarea sensului de rotatie.
Simetria profilului paletelor permite reversibilitatea debitului de aer ( acelasi debit de aer, in ambele sensuri de rotatie ), efect ce nu se poate obtine cu elice axiale normale.
Aceasta particularitate permite utilizarea acestor ventilatoare in aplicatii de uscare a lemnului ( unde este necesara inversarea sensului de rotatie a ventilatorului )
Gama cuprinde ventilatoare cu diametre disponibile de la 500 la 1000 mm, cu posibilitatea alegerii numarului de palete 2,4,5,8 sau 10 si diferite unghiuri de inclinatie 25°, 30°, 35°, 40°, 45°, 50°, rezultind o multitudine de posibile configuratii.
Un alt avantaj al utilizarii acestui tip de ventilator este usurinta cu care se poate modifica unghiul de inclinatie al paletei, datorita insertiei gradate pe paleta. Acest  aspect permite economii substantiale a timpului de functionare si prevenirea efectelor ce apar in cazul unui rotor dezechilibrat ( vibratii, intreruperi, etc)
Cu o experienta de peste 15 ani in fabricarea ventilatoarelor pentru industria lemnului, ELEKTROVENT a cautat sa gaseasca solutii cat mai eficiente pentru utilizarea acestor ventilatoare. Propunerea lor pentru ventilatia uscatoarelor de lemn este prezentata in imaginea de mai jos.
Este o solutie eficienta si economica pentru perioada calda a anului, fiind necesare doar 3 ventilatoare pentru o buna circulatie a aerului si doua clapete inchis/deschis.
Va invitam sa vizualizati pe site-ul nostru datele tehnice si preturile pentru doua dintre aceste tipuri de ventilatoare, model LEGNO 402 RT, cel mai mic din gama si model LEGNO 804 RT, cel mai des intalnit in instalatiile de ventilatie pentru uscarea lemnului.

marți, 23 iulie 2013

Pierderea de presiune in instalatiile de ventilatie

Atunci cand dimensionam o instalatie de ventilatie, pierderea de presiune trebuie calculata cat mai exact, pentru ca sistemul sa fie eficient si beneficiarul sa nu fie nevoit sa improvizeze pe parcurs.
Ce este de fapt aceasta pierdere de presiune? Este rezistenta aerului la frecarea cu elementele care intra in contact ( canalul de aer, filtre, schimbatoare de caldura, fittinguri, grile, etc)
Daca pentru calcularea debitului de aer am aratat cateva metode rapide, in functie de destinatie, pentru pierderea de presiune trebuie totusi sa "pierdem" ceva vreme si sa ne documentam din tabelele si nomogramele din cartile de specialitate. Intr-o instalatie de ventilatie/climatizare, avem pierderile de presiune liniare date de circularea aerului pe canal si pierderile de presiune locale, care apar la trecerea aerului prin reductii si ramificatii, grile, filtre de aer, schimbatoare de caldura, etc. Insumarea acestora este ceea ce ne intereseaza la final pentru alegerea corecta a unui ventilator.
Pierderea de presiune liniara se alege din nomograma de mai jos, in functie de debitul de aer ( m3/s), diametrul canalului de aer (mm) si viteza pe canal (m/s)

In situatia in care instalatia de ventilatie este compusa din tronsoane liniare cu diametre diferite, se alege separat pierderea de sarcina pe fiecare tronson si se insumeaza. Suma acestora se inmulteste cu un factor de corectie care tine cont de rugozitatea materialului din care este confectionat canalul de aer. Avem pentru:
- canal de tabla ..... ..1.5
- canal flexibil............7
- canal de beton........2
- canal de caramida...3
Pierderile de presiune locale se calculeaza la trecerea aerului prin fiecare "obstacol" de pe traseu. Asta inseamna ca la fiecare componenta a instalatiei de ventilatie avem o pierdere de presiune. Principalele componente ale unei retele de canale de aer sunt: curbele ( coturi ), difuzoare si confuzoare, ramificatii, clapete de reglaj debit, si toata gama de accesorii de ventilatie. Pentru fiecare din aceste componente exista tabele si diagrame date de producatori pentru determinarea pierderii de presiune locala, in functie de sectiune, viteza medie pe respectivul tronson si debitul de aer.  Daca nu avem la indemana datele furnizate de producatori, putem face orientativ un calcul rapid al pierderilor de presiune locale tinind cont de urmatoarele recomandari :
- ramificatii, coturi, reductii...............12-20 Pa
- grile, anemostate, prize de aer........20-40 Pa
- schimbatoare de caldura .........100 - 150 Pa
- filtre curate..................................40 - 60 Pa
- filtre murdare............................250 -300 Pa
- atenuatoare de zgomot.................40 - 80 Pa
- clapete ........................................10 - 20 Pa
Avind la indemana toate aceste date, putem afla pierderea de presiune a instalatiei, intalnita in cataloage si ca presiune statica sau externa, cu ajutorul careia putem alege corect ventilatorul. O dimensionare incorecta a ventilatorului va avea ca rezultat modificarea punctului de functionare a acestuia, ineficienta in exploatare si insatisfactia clientului sau costuri nejustificate ale investitiei si a consumului electric.

marți, 9 iulie 2013

Metode de calcul - ventilatie restaurante, bucatarii profesionale

Un sistem de ventilatie pentru restaurant si bucatarii profesionale presupune dimensionarea ventilatoarelor de introducere/evacuare, a hotei si a canalelor de aer. Pe baze statistice au rezultat indici si formule de calcul rapide, astfel:
*
1. Prima metoda este cea a nr de schimburi orare sau a debitului de aer (m3/h) raportat la 1 m3 din volumul incaperii. Pentru restaurante aceasta valoare se alege intre 10-15 schimburi de aer/ora, iar pentru bucatarii profesionale 15-25 schimburi de aer/ora; se considera inaltimea medie a incaperii 4 m.
*
2.Alta metoda, putem folosi valorile orientative ale debitului raportat la suprafata si destinatia incaperii. Valorile de mai jos sunt exprimate in m3/h.m2:
-pizzerii, rotiserii          – 80
-restaurante                  - 60
-cantine,cazinouri         – 90
-bucatarii profesionale – 90
*
3. Dimensionarea hotelor se poate face tinind cont de suprafata de apiratie A (m2) a acesteia si viteza in sectiunea de aspiratie a hotei v(m/s), dupa formula L = v x A x 3600 (m3/h)
Viteza recomandata se alege in functie de nr de deschideri ale hotei:
- hote deschise pe 4 laturi ( insule ) – 0.9...1.1 m/s
- hote deschise pe 3 laturi – 0.7....0.9 m/s
- hote deschise pe 2 laturi - 0.5...0.7 m/s
-hote deschise pe 1 latura - 0.25...0.5 m/s
*
4. Trebuie calculat de asemenea si nr filtrelor de grasime, pentru a evita cresterea pierderilor de presiune printr-o dimensionarea incorecta. Acesta se calculeaza in functie de viteza optima de trecere a aerului prin filtru, valoare care variaza de la filtru la filtru si este data de producatori. Minimul necesar de filtre se calculeaza impartind debitul de aer de evacuat la viteza optima prin filtru. Valoarea obtinuta se imparte la suprafa filtrului ales si astfel aflam numarul minim de filtre pentru indepartarea grasimii in procesul de evacuare aer. Spatiul ramas liber, neocupat de filtre, se va acoperi cu folii de metal Se recomanda montarea filtrelor la partea superioara a hotei.
*
5. Dimensionarea tubulaturii este la fel de importanta pentru realizarea unei instalatii eficiente si silentioase. Indiferent de tipul acesteia ( rectangulara sau circulara ), sectiunea canalului de aer se calculeaza, cunoscind debitul de aer (m3/h) si viteza aerului pe canal (m/s), cu formula :
S = L/v x 3600 (m2)
In functie de tipul de confort exista recomandari in ceea ce priveste viteza aerului pe canal:
- instalatii de confort ( ventilatie rezidentiala ) .......4-8 m/s
- instalatii industriale..................................................8-12 m/s

sâmbătă, 6 iulie 2013

Ventilatie bucatarii profesionale

Intotdeauna in bucatarii avem o viciere pronuntata a aerului , datorita degajarilor importante de caldura, de umiditate ( vapori de apa ), vapori de grasimi si mirosuri. Lipsa ventilatiei conduce la formarea cetii de vapori de apa si grasimi, urmind condensarea acestora pe suprafetele reci si raspindirea mirosurilor in incaperile alaturate sau chiar in intreaga cladire.
Pentru o functionare optima, ventilatia unei bucatarii trebuie sa indeplineasca atat functia de evacuare a aerului viciat, precum si cea de introducere a aerului proaspat, o echilibrare perfecta a acestora fiind rezultatul unor cerinte igienice deosebite.
Din ce este alcatuit un sistem de ventilatie pentru bucatarii industriale?
In primul rand hotele ce au rol de captare locala a mirosurilor,
vaporilor de grasime; in lipsa acestora, aspiratia aerului se poate face si prin canale de aer amplasate deasupra utilajelor de preparare a mancarii;
apoi sistemul de evacuare format din canalul de aer si ventilator....si bineinteles instalatia de introducere a aerului proaspat, filtrat (si incalzit in perioada de iarna, pentru a impiedica aparitia curentilor reci de aer ). Atat hotele cat si gurile de evacuare amplasate deasupra plitelor trebuie prevazute cu filtre de grasimi, ce se curata permanent. Se recomanda ( in special in zonele cu locuinte ), ca evacuarea aerului sa se faca vertical, deasupra acoperisului, iar in cazul bucatariilor mari cosul de evacuare sa depaseasca cu 5 m cea mai inalta constructie din apropiere.
Determinarea debitului de aer pentru ventilatarea bucatariilor se face in mai multe moduri, desigur cel mai rapid fiind calculul debitului de aer raportat la volumul incaperii si nr de schimburi de aer care in acest caz se alege intre 15-25 schimburi/ora. De asemenea se mai recurge si la calculul debitului de aer in functie de suprafata bucatariei. Gasiti aici detalii.
Insa cel mai important intr-o bucatarie profesionala este sistemul de ventilare locala, de la hote. Cele mai frecvent folosite sunt hotele de perete deschise pe 3 laturi, care se amplaseaza de regula deasupra surselor de degajare. Pentru o aspiratie cat mai eficienta se recomanda ca distanta dintre sursa si suprafata de aspiratie a hotei sa fie cat mai mica , iar perimetrul aspiratiei sa fie de 0,3-0,4 ori aceasta distanta.
Recomandari privind metode de calcul in functie de tipul de hota ales sau procesul de preparare al mancarii, gasiti aici.
Filtrele de grasime sunt o componenta importanta in evacuarea aerului viciat de la hote. Sistemele de
ventilare locala care nu au aceste filtre de grasime tind sa acumuleze depozite de grasime pe tubulatura si pe ventilator. Ca sa nu mai vorbim ca se poate isca rapid focul in intreaga instalatie, asta datorita efectului de cos ( horn ) creat de canalul vertical de evacuare. Cele mai bune filtre de grasime sunt cele din inox cu deflectoare, prin care se scurge grasimea intr-un colector. Acestea se curata foarte usor, iar montarea lor se face cu un unghi de cel putin 45 grade.
Ca si ventilatoare de extractie pentru hote profesionale, recomandam ventilatoarele marca SALDA, special gandite pentru sistemele de aspirare locala. Sunt facute sa functioneze la temperaturi inalte;  
sunt prevazute cu usa de inspectie sau panouri detasabile, iar motorul se afla in afara curentului de aer.
Gasiti mai multe informatii tehnice si preturi pe site-ul nostru www.newclima.ro
La final as dori sa fac cateva recomandari:
-  nu folositi canale din zidarie, doar cele din tabla zincata sau aluminiu;
- canalele trebuie sa fie bine etansate pentru a evita curgerea grasimii sau a condensului;
- canalele orizontale sa aiba o usoara panta si sa fie prevazute cu stut de evacuare a condensului;
- in cazul surselor cu lungime mare este indicata hota multicompartimentala; in aceasta situatie, fiecare compartiment trebuie prevazut cu racord  de evacuare;
- stutul de evacuare al hotei nu se face "dupa ureche", si acesta se calculeaza in functie de suprafata de aspiratie a hotei.

joi, 4 iulie 2013

Ventilatie restaurante, fast-food-uri

Nimeni nu vrea ca apartamentul in care locuieste sau camera de hotel sa miroasa ca in restaurantul de dedesubt, sau ferestrele sa fie unse cu grasime de la evacuarea aerului din bucataria restaurantului.
Cui i-ar placea sa iasa dintr-un restaurant cu hainele mirosind a mancare? Din pacate, de cele mai multe ori asa se intampla, pentru ca nu sunt respectate anumite reguli pentru ca o instalatie de ventilatie sa functioneze la parametrii optimi sau pentru ca cei care detin astfel de localuri nu dau importanta acestui lucru.
Ventilatia intr-un restaurant, fast-food, sau orice spatiu unde se consuma mancare, detine un rol foarte important; fara ventilatie nu scapam de mirosurile si fumul de la bucatarie si s-ar crea un mare disconfort si un bun motiv de a nu mai reveni in acel loc.
Intr-un restaurant se diferentiaza trei zone si anume: incaperea unde se serveste masa ( restaurantul propriu-zis ), bucataria sau spatiul unde se prepara mancarea si grupurile sanitare. Toate aceste 3 zone trebuie tratate separat, fiecare cu cate un sistem de ventilatie.
Incepem cu ventilarea grupurilor sanitare, care ar trebui facuta intotdeauna in subpresiune, pentru a se impiedica raspindirea mirosurilor in incaperile alaturate. Pentru a afla debitul de aer necesar pentru evacuarea aerului viciat luam in calcul un nr de 12-15 schimburi aer/ora, fiind vorba de WC-uri publice. Aerul de compensatie poate patrunde prin neetanseitati, sau grile de transfer montate la partea inferioara a usii. Evacuarea aerului se poate face direct in exterior, cu ventilatoare montate pe perete sau pe canal, folosind grile de aspiratie si un ventilator centrifugal.
Urmeaza  apoi incaperea unde se serveste mancarea, un spatiu cu degajari importante de caldura de la oameni, mancare, iluminat, aparatura electronica. Aici sistemul de ventilatie trebuie gandit astfel incat sa elimine toate aceste degajari de caldura si totodata sa aduca un aport de aer proaspat, un lucru foarte important daca vrei sa te simti confortabil si sa ai un ambient placut. In functie de bugetul alocat si de confortul dorit, putem recomanda:
  1. Cel mai simplu sistem de ventilatie : evacuare aer viciat cu ventilatoare montate in peretele exterior ( acolo unde se poate ) sau pe canal si introducerea aerului proaspat prin grile de compensare;
  2. Pentru a adauga un minim de confort sistemului de mai sus, putem monta niste ventilatoare pentru introducerea aerulului proaspat care va fi filtrat si bineinteles in perioada de iarna, incalzit.
  3. Iar pentru un maxim de confort recomandam o centrala de tratare a aerului cu distributia aerului prin grile/anemostate
Mai jos aveti cateva exemple de cum ar putea arata acest spatiu, restaurantul propriu-zis, cu sistemul de ventilatie :




Sistem clasic cu instalatia de ventilatie "la vedere ". Distributia aerului se face prin anemostate (ca in imagine) sau grile montate direct pe tubulatura de ventilatie. Canalul de aer este rigid cu sectiune circulara sau rectangulara. Poate va ganditi ca designul din localul dvs nu se potriveste cu o astfel de instalatie. Dati frau liber imaginatiei si "mascati-o" cum doriti ( poate fi vopsita, decorata cu materiale textile, paie, flori, rigips sau ce va mai trece prin cap )





Sistem de ventilatie "ascuns" in tavanul fals. Dupa cum se vede si in imagine, gurile de introducere/evacuare aer au fost vopsite in culoarea plafonului, creind un aspect placut si elegant.






 Sistem de ventilatie intr-un stil avangardist care nu arata rau deloc. O idee foarte buna pentru restaurantele cu zone de fumatori separate, si nu numai. Evacuarea aerului viciat se face prin tuburi flexibile dispuse uniform si dimensionate pentru zona deservita.
Un aspect foarte important: trebuie sa introducem mai mult aer decat evacuam, astfel se creeaza suprapresiune in incapere si evitam aparitia unor curenti de aer nedoriti ( de ex. de la bucatarie ).
Fiecare restaurant are particularitatile lui si trebuie sa tinem cont de asta atunci cand calculam necesarul de aer proaspat si aer evacuat. Pentru calcule rapide putem folosi nr de schimburi orare si recomandam 10-15 schimburi aer/ora sau debitul de aer/persoana, 20-25 m3/h pentru nefumatori si 30-40 m3/h pentru fumatori.
Evitati sa achizitionati purificatoare de aer sau aparate de aer conditionat daca doriti un aer proaspat, curat si fara mirosuri. Acestea nu fac altceva decat sa recircule si sa filtreze aerul din incapere, si desi filtrele "se schimba" la perioade scurte de timp ( nu stiu zau cati o fac....), tot aer statut ramane. Poate ca fumul de tigara este eliminat, dar mirosul de tutun si mancare ramane pe materialele textile existente, pe mobilier sau pe haine.Nu vreau sa fac anti-reclama dar consider ca astfel de echipamente sunt potrivite in altfel de locatii, nicidecum in spatii aglomerate unde se serveste mancare.

Am lasat la urma ventilarea bucatariei sau spatiului special amenajat pentru prepararea mancarii, pentru ca are cel mai important rol in mentinerea unui climat curat in restaurant. De aceea voi prezenta separat instalatia de ventilatie pentru bucatariile industriale.