miercuri, 18 noiembrie 2015

Instalatii de desfumare

Un subiect de actualitate, din pacate prea putin bagat in seama de autoritati si chiar si de beneficiari, preventia si protectia la foc in caz de incendiu. Ce legatura are ventilatia cu acestea, ei bine, recent au avut loc doua astfel de tragedii, si parerea mea ca si specialist in ventilatie este ca, daca ar fi functionat un sistem de ventilatie adecvat in acele spatii, urmarile n-ar fi fost atat de tragice. Fiind doua obiective distincte, prevenirea si protectia la foc, voi descrie separat despre importanta sistemelor de ventilatie in astfel de situatii.

Protectia la foc, pe langa instalatiile de stingere a incendiilor, mai cuprinde si instalatia de evacuare a fumului, atat de necesara in astfel de situatii, pentru ca dupa cum arata statisicile, peste 90% din cazuri, decesul este provocat de intoxicarea cu fum si gaze fierbinti si nu de arsuri.
Desi termenul de " desfumare ", nu-mi este chiar pe plac, il intalnesc tot mai des in proiecte si cataloage tehnice, astfel ca l-am imprumutat si eu in postarea mea; desfumarea sau activitatea de evacuare a fumului in caz de incendiu poate fi de tip mecanic sau natural. Orice solutie aleasa, ar trebui sa asigure circulatia aerului, in sensul evacuarii fumului si introducerii de aer proaspat, si in cele ce urmeaza voi descrie solutia oferita de firma noastra, si anume instalatia evacuare fortata ( mecanica ) a fumului sau asa cum o intalnim tot mai des, instalatia de desfumare.
Importanta unei astfel de instalatii este deloc neglijabila, intru-cat faciliteaza evacuarea spatiului si interventia pompierilor. Avantajele desfumarii mecanice ar fi :
- eliminarea fumului spre zonele inalte si realizarea in partea de jos a unei zone de siguranta, ce permite evacuarea in conditii de siguranta;
- mentine temperatura in limite joase
- permite o mai buna combustie si o productie mai mica de fum toxic.
Intr-o astfel de instalatie, evacuarea fumului se va face prin guri de evacuare racordate la un ventilator de evacuare. De asemenea trebuie tinut cont de faptul ca aerul evacuat trebuie compensat cu aer proaspat, si acesta sa asigure minim 60% din cel evacuat.
Echipamentele unei instalatii de desfumare trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice de rezistenta la foc, astfel grilele si canalele de aer sunt produse din materiale etanse si rezistente la foc, ventilatoarele de evacuare si clapetele, de asemenea.
Avind o experienta vasta in producerea echipamentelor de ventilatie, partenerul nostru ELEKTROVENT ne ofera o gama variata de ventilatoare in constructie speciala, facute sa reziste la foc.


Acestea sunt produse si testate in conformitate cu normele prevazute de Directivele Europene EN 12101-3 si sunt rezistente la foc. Conceptul de " dubla functionalitate ", introdus de normativul EN-12012-3, se aplica acestor ventilatoare, deoarece pot functiona continuu la temperaturi de 40 oC, sau in caz de incediu, fiind rezistente la :
- 400oC/120 min
- 300 oC/  60 min
- 200 oC/120 min
Din punct de vedere constructiv, ELEKTROVENT produce 5 tipuri de ventilatoare rezistente la foc:
Ventilatoarele axiale tip DUCT -M HT, sunt caracterizate de o constructie speciala, avind componente ( motor, elice, carcasa ) diferite de modelele standard, rezistente la temperaturi inalte.
Gama de ventilatoare axiale consta in 11 marimi diferite de la diametrul de 400 mm pana la diametrul de 1250 mm si debite de aer de pana la 69000 m3/h.
Ventilatoarele centrifugale tip BOX-HT, la fel ca si cele axiale, sunt produse cu componente speciale, fiind destinate evacuarii fumului in caz de incediu, in cladiri publice ( centre comerciale, spitale, parcari, hoteluri, teatre, muzee, etc ); sunt recomandate in instalatii cu debite de aer medii si presiuni inalte, iar avantajul acestora ar fi ca pot fi montate in exterior si se pot racorda la canale de aer cu trasee destul de lungi si ramificate.
Ventilatoarele cu turela tip ROOF-HP sunt centrifugale si pot fi montate in instalatii cu debite de aer mari si presiuni inalte. Montarea acestora se face pe acoperis, fiind dotate cu un kit de evacuare a aerului, refulare verticala si materiale rezistente la intemperii.
Ca si forma constructiva si destinatie se mai diferentiaza doua tipuri de ventilatoare rezistente la foc, acestea fiind concepute special pentru parcari subterane si tunele, si anume, JP-DUCT si JP-CENTRY. Pentru acestea doua voi face o descriere separata intr-o postare viitoare.

De asemenea va putem oferi clapete rezistente la foc, precum si tubulatura si piesele speciale.
Pe site-ul nostru www.newclima.ro, gasiti informatii tehnice si preturi informative pentru toate tipurile de ventilatoare de desfumare, iar pentru alte detalii, echipa noastra de specialisti va sta la dispozitie.

Si tineti minte, ventilatia e importanta pentru ca..............Atmosfera conteaza!!!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu