miercuri, 2 octombrie 2013

Incalzirea cu aer cald

Pentru ca iarna a venit mai repede decat ne-am asteptat, si pentru ca suntem pregatiti sa oferim solutii in orice anotimp, va propunem sa vizualizati echipamentele de incalzire cu aer cald comercializate de firma noastra. Dar mai intai, o scurta descriere a acestora.
Sistemele de incalzire cu aer cald sunt cel mai des folosite in sectorul industrial, in spatii cu destinatii provizorii, in organizarile de santier, in aplicatii agricole sau in spatii mari si aglomerate, unde pot fi combinate cu alte tipuri de sisteme de incalzire, pentru a asigura confortul termic local.
Desi agentul termic este aerul, aceste sisteme nu trebuie asimilate sistemelor de ventilatie, scopul celor doua tipuri de instalatii fiind diferit. In timp ce instalatiile de ventilatie asigura calitatea aerului interior, instalatiile de incalzire cu aer cald sunt destinate exclusiv cresterii cantitatii de caldura aerului introdus in interior.
Fata de sistemele clasice de incalzire, instalatiile cu aer cald prezinta anumite avantaje:
- incalzirea rapida a spatiilor, dupa punerea in functiune a instalatiei
- evitarea pericolului de inghet
- cheltuieli de investitie mai reduse
- cuplarea acestui sistem cu cel de ventilare
Din pacate, pe cat de repede se incalzeste spatiul, pe atat de repede se si raceste, dupa intreruperea alimentarii cu aer cald. De asemenea, aceste echipamente nu pot fi montate in zone cu degajari importante de praf sau alti poluanti, in lipsa unui sistem de ventilare locala.
Unul din dezavantajele majore ale sistemelor de incalzire cu aer cald "clasice", ce deservesc incaperi cu inaltimi si volum mare, este fenomenul de stratificare termica, aerul cald supraincalzit ramanind la partea superioara, iar aerul rece la partea inferioara. Pentru limitarea acestui fenomen nedorit se folosesc destratificatoarele, niste aparate cu debite mari de aer montate in partea superioara a halelor pentru dirijarea aerului cald. In cazul distributiei aerului cald pe canale de aer, se recomanda montarea unor difuzoare speciale, echipate cu palete cu inclinare variabila, creind efect de "jet turbionar".
Sistemele de incalzire cu aer cald sunt cele mai simple forme de alimentare cu caldura.Sursele de energie care incalzesc aerul pot fi clasificate in :
- aeroterme - electrice, pe apa calda sau cu gaz
- generatoare de aer cald - cu gaz "clasice " sau in condensatie.
Prezentarea acestora o voi face separat pentru fiecare tip in parte.
Dimensionarea instalatiilor de incalzire cu aer cald consta in calcularea debitului de aer si a puterii termice in functie de sistemul de incalzire ales ( cu aer recirculat, cu aer proaspat sau cu aer amestecat).

Un comentariu: