marți, 29 ianuarie 2013

Putina istorie



Istoria ventilatorului incepe cu mult inaintea aparitiei electricitatii.
Cele mai vechi “ ventilatoare “ aveau forma unei frunze de palmier.
Acestea erau manipulate de sclavi pentru a racori si a indeparta insectele din fata stapanilor lor.. Cateva din acele tipuri de astfel de ventilatoare
au fost gasite in mormintele egiptene. Desi temperatura aerului ramanea practic constanta, miscarea acelei frunze avea efect de racire, ceea ce ajuta la scaderea temperaturii corpului. In mormantul regelui
Tutankhamon au fost descoperite aceste tipuri de ventilatoare, aurite si
impodobite cu pene de strut. Penajul pasarilor a fost o componenta       
comuna a ventilatoarelor din civilizatiile egiptene, aztece, mayase sau sud-americane.                                
Din timpuri stravechi, ventilatoarele au servit deopotriva ca ornamente si ca simboluri ale pozitiei sociale.


In orient,  in China si Japonia ventilatoarele erau folosite in intreaga societate, desi acestea difereau in functie de pozitia sociala si locul unde erau folosite .Cel mai raspandit era ventilatorul rigid , format dintr-un maner rigid de bambus si acea forma de frunza de diferite texturi.
Se pare totusi ca japonezii au inventat ventilatorul pliabil ( evantaiul din zilele noastre) prin secolul al 7-lea, acesta fiind folosit doar de aristocratii acelor timpuri Acestea erau confectionate din matase, hartie, lemn de santal, cochilie de broasca testoasa sau sidef.






                                                     Cuvintul ventilator, derivat din limba latina, vannus sau ventus ( vant ), a fost pentru prima data vazut intr-o inscriere din 1390 , iar primul articol despre “echipamentul pentru miscarea aerului” a aparut in 1555.

Ventilatorul “punkah” a fost primul ventilator mecanic. El dateaza din anii 1500 si este originar din India.
                                                     Acesta era format dintr-un cadru acoperit
cu o panza, suspendat de tavan, iar servitorii cunoscuti ca  “punkahwallas”, trageau de o franghie prinsa de acest cadru pentru a pune in miscare ventilatorul, in fata si in spate.
Prin 1600, Europa a adoptat ventilatorul pliabil  ( evantaiul ) din Asia si acesta a devenit foarte popular in clasele aristocrate asa cum putem vedea in multe portrete ale epocii. Regina Elisabeta I era deseori descrisa purtind aceste evantaie de diferite tipuri, multe dintre ele decorate cu pene si bijuterii.


Revolutia industriala de la sfarsitul secolului 18 a dat nastere a numeroase inventii care sunt folosite si in zilele noastre. Una dintre acestea este ventilatorul electric cu doua palete, inventat de inginerul americanSchuyler Skaats Wheeler, acesta fiind primul ventilator de birou.
Si tot in acea perioada, Philip Diehl, a inventat ventilatorul de tavan.
La inceputul anilor 1900, cand tehnologia industriala a avansat si otelul a inceput sa se produca in masa, ventilatoarele au devenit mult mai accesibile ca pret si astfel fiecare isi putea permite un ventilator care inainte era considerat un lux.

In zilele noastre, ventilatoarele de tavan, cele de birou si cele de mana ( evantaiele ) sunt cunoscute in toata lumea, avind diferite forme si culori.
Desi, designul de baza al ventilatorului electric nu s-a schimbat semnificativ, utilizarea acestuia acopera o arie mult mai mare de aplicatii
Si povestea ventilatorului va continua…….

marți, 22 ianuarie 2013

Definitii


S-o luam cu inceputul….
Ce inseamna ventilatie? Ar putea fi sinonim cu “evacuarea aerului viciat”, pentru ca de fapt….. asta inseamna, si reimprospatarea aerului din interior. 
Ventilatia este aproape o extensie directa a respiratiei. Inspiratia aerului proaspat pentru refacerea nivelului de oxigen si expiratia aerului incarcat cu dioxid de carbon, umiditate si impuritati in exces.
Un sistem de ventilatie este, prin urmare, un flux bidirec
tional de aer (aport de aer proaspat , aer viciat evacuat ) ale caror roluri-cheie sunt:
• reducerea concentra
tiilor poluantilor de interior la un nivel sanatos;
• reducerea umiditatii excesive prin evacuarea ei atunci cand aceasta este produsa în concentra
tie ridicata, cum ar fi in timpul gatitului, la dus, etc;
• eliminarea mirosurillor neplacute din grupurile sanitare, de la gatit sau alte activitati.
Ce inseamna climatizare? In principal reglarea si mentinerea parametrilor climatici interiori indiferent de conditiile exterioare, in cateva cuvinte incalzire, racire, ventilare,filtrare si controlul umiditatii.
N-as vrea sa dau o nota prea tehnica acestui blog, pentru ca de asta se ocupa cei care scriu manualele tehnice, ci as vrea ca macar unii din cei care vor trece pe aici sa inteleaga ca ventilatia nu inseamna acele ventilatoare de podea sau de birou, nici acele purificatoare de tavan, iar un sistem de climatizare face mult mai mult decat o recirculare si filtrare grosiera a aerului racit/incalzit de binecunoscutele aparate de aer conditionat.
Prin urmare...acest blog se adreseaza celor care vor sa stie de ce:
·         se intoxica cu fum in majoritatea barurilor si cluburilor, desi aparent acestea au „ventilatie”
·         pleaca din restaurant cu hainele mirosind a mancare?
·         in perioada rece mucegaiesc peretii exteriori desi deschizi geamul?
·         jetul de aer de la un ventilator sau un aparat de aer conditionat nu va bate niciodata dupa colt?
·         in perioada calda cei mai multi se imbolnavesc de la aerul conditionat?
·         ventilatia unui imobil, spatiu, trebuie luata in calcul o data cu toate celelalte instalatii necesare, si nu la sfarsitul lucrarilor?
·         avem cladiri istorice, institutii, spitale sau hoteluri renovate si impopotonate cu aparate de aer conditionat?

Si cam asta ar fi inceputul............;)